Pletenje, šivenje, heklanje....

Dobrodošli na moj blogg :)

28.11.2006.

Dimije i bluza

 

Evo jedne dimije i bluzu, urađene za moji priju...ma samo tako lijepo platno, sve treperi...jako je lijepo za šiti i tako uredno se može uraditi, da jednostavno moram i svekrvi raditi. Sigurno će se obradovati. A još će dvije prije imati iste komplete. Eh što će to biti merak   ..

24.11.2006.

Korisni Šešir :)

Još jedno obećanje da ispunim danas. Pošto je nešto skorz jednostavno za napraviti , podijeli' ću sa vama i kako se pravi, korak po korak....

Potrebano vam je jedan komad čvrstog kartona, oko pola m platna, boja po vašoj želji, konac i pola metra čipke.

Prvo izrežete krug, prječnika ca. 15 cm,

Zatim od platna izrežete dva kruga, jedan prječnika 30 cm, a drugi 18-20 cm. Veći kruh, tj.ovaj od 30 cm prječnika, prošijete iglom i koncem ca. 1 cm od ivice, sve u krug...(probadate gore-dole svako ca 1 cm.)

Zatim unutra stavite karton(kao na slici gore) zategnete konac dok se potpuno ne sastavi  na sredini.(slika dole)

Isto uradite i sa malim krugom od platna, koji malo zategnete i napunite mehkom vatom, ne previše vate staviti jer će biti pretvrdo. Onda zategnete konac i rasporedite vatu, da dobijete lijepu lopticu.

Zatim prešijete ova dva dijela ovako:

Čipku prošijete rubom na isti način kao i ova dva kruga, sastvaite konac i zavežete. Sastavite krejeve, po želji mogu se sastaviti i sa mašinom.

Eh, sad se sigurno pitate za šta ovo služi. Pa evo slika nek kaže za šta....

Može se okačiti i na zid, npr. pored špigle / ogledala, s tim da pozada napravite držač kao kod slike. MIslim da to nemoram pisati kako se radi  ili ? :)

Radim jos nekoliko ovakvih šešira, u drugim bojama i sa drugim čipkama..pa očekujte uskoro nešto u vašoj boji...A koju ono boju vi volite???

22.11.2006.

Svečana haljina

 

Ovo sam vam obećala, pa evo konačno i da vam predstavim ovaj rad. Rađeno je po narudžbi, za jednu moju ljepoticu.....

19.11.2006.

Šema od "zanimljivog cvijeta"

 

Evo još jedna šema. Možda je malo je teža od predhodne, ali način rada je isti.

Ko želi veću sliku, nek se javi. A mogu poslati i veću sliku urađenog miljea, pa da se lakše može uporediti na šta liči na kraju.

16.11.2006.

Šema od salvete 4 srca

 

Pošto često dobijem mail i pitanje da li je moguće doći do neke šeme, odlučila sam da postavim bar neke šeme koje imam. Mada je slika mala dosta, može se skinuti i povečati. Ako se i tad nebi dobro vidjelo, onda se javite na mail, rado ću poslati. Sredina ovog rada je urađena iz glave, jer orginalna mustra u sredini ima komad platna, a ja sam uradila sve heklano. Imam i veću sliku od salvete. Ko želi, nek se javi.

Pozdrav/ selam svim mojim posjetiteljkama/ posjetiteljima.

10.11.2006.

Šešir 1

Veličina:priječnik ca. 25 cm

Boja: plava

Debljina konca: 50

Jednostavno i lahko za uraditi, a moguće je i raditi veće i manje šešire. Meni se jako sviđa kad se uradi 3 komada različitih veličina. Druge boje kao i kombinacija više boja je isto moguća.

 

 

08.11.2006.

Noćna haljina 2

Veličina: 40

Boja: siva

Materijal: tanki satin

Evo još jedne noćne haljine. Šnit je skoro isti kao i kod plave, samo su tregeri pozada na X i ima malo čipke.

 

Nadam se da će vam se svidjeti......

02.11.2006.

Započeti rad

 

Biće nešto od ovog, ali šta će biti , ne znam još...

01.11.2006.

Okrugli milje 3

Veličina: 23 cm priječnik

Boja: bijela

Debljina konca: 50

 

Evo jos jedan milje....

Rađen je odavno, jedan od prvih radova rađeni na ovaj način. Jako je lijepo uraditi sa dvije boje, onda tek dolazi do izražaja ova vijugava mustra, što i čini cijeli milje interesantnim.