Pletenje, šivenje, heklanje....

Dobrodošli na moj blogg :)

24.03.2007.

Uputa za pletenje papica /šlapica za bebe :)

Pošto sam dobila par pitanja u vezi papica /šlapica kako se mogu napraviti, postiraću vam slike i kratka upustva kako se prave, u nadi da ćete me moći razumjeti. Sva pitanja oko detaljnijeg objašnjenaj dobrodošla :)

1. početi sa 12 žica i plesti uvjek sa desne strane 36-40 redova ( zavisi kolike pape želite)

2. uvući igle sa sve četiri strane, tako da sa strana bude po 17-20 a paralelno, napred i nazad,da bude 12 žica.

3. promijeniti boju i plesti 6 redova, naizmjenično red desno, red lijevo, sve u krug.

4. uzeti početnu boju i plesti 4-6 redova s desna u krug.

5. ponoviti tačku 3.

6. promijeniti boju (uzeti početnu boju) i plesti do kraja treće igle, s tim da zadnju žicu pletemo tako, što ćemo zadnju žicu i žicu sa sljedeće igle provuči zajedno i vratiti se nazad do 2. igle i ponovoti isto, tj. zadnji žicu sa 3. igle i zadnju žicu sa 2. igle provući skupa. Tako raditi sve dok na 2. i na 4. igli ne ostane 10 žica. Zatim plesti 4. iglu do kraja.

7. sljedeći krug  plesti tako da naizmjenično provlačimo 2 žice kroz jednu i namećemo jednu preko igle (da bi bile rupice za vezanje papi) Kad stignemo do kraja plesti desno oko 6-8 reedova.

8. promijeniti boju i plesti kao kod tačaka 3., 4. i  5. , 6 redova, red desno red lijevo mijenjati boju, plesti desno 4-6 redova i opet boju mijenjati i plesti red desno red lijevo 6. krugova .

9. zavrišiti papicu.

10. odsjeći od obje boje 1 m vunice i uvijati dugo dok se, kada se krajevi priblize, samo ne uvije kao konopac. Svezati na kraju jedan čvor da se ne odmotava a drugi tek kada uvućemo u papice /šlapice. Ili napravite nešto iz vaše mašte. Gotovo !!!:)

Evo i slike koje će vam olakšati da uradite papice / šlapice